søndag 30. oktober 2016

Elevenes beste

Min hovedmotivasjon for å jobbe i skolen, akkurat nå som avdelingsleder på en videregående skole, har alltid vært og vil alltid være "det beste for elevene".  I ryggmargen har jeg en refleks som får meg til å tenke elevenes beste når raske beslutninger skal tas, men også i strategisk arbeid og skoleutvikling er dette mantraet. Denne høsten jobber hele skolen med MOOCen Smart Læring. 180 ansatte bruker flere timer hver uke på å utvikle sine digitale ferdigheter. Er det til elevenes beste?

På konferansen "Dei gode Døma" som Hordaland Fylkeskommune arrangerte i mars 2016, ga Trond Giske en oppsummering av hvilke trender som påvirker oss. Raskere teknologiendring,  globaliserte markeder, global utdanningsbølge, økt mangfold, sterke konflikter mellom økologi og økonomi, demografiske endringer, helserevolusjon og økt informasjonsflyt er noe av det som skaper muligheter, men som også gir utfordringer på vei inn i fremtiden. Dette er ikke utfordringer som løses av individualister. For å finne gode bærekraftige løsninger på fremtidens utfordringer, kreves det at personer som er spesialister på ulike fagområdene ser muligheter og skaper de gode løsningene i felleskap.  Vi trenger folk som tenker store tanker og helhet og som også evner å sette i

"Elevenes beste" er å forberede dem på fremtiden. Den fremtiden som venter dem når de er ferdig på skolen, når de skal ut i verden å møte de store, kompliserte utfordringene. Vi må lære elevene at de er en del av det samfunnet de lever i både lokalt og globalt. Alle har et ansvar for å bidra til et velfungerende samfunn og alle kan gjøre en forskjell. Å utgjøre en forskjell er lettere når du kan jobbe sammen med noen. Å bygge et nettverk med mange kontakter som er god på ulike områder, kan starte i skolen. Avhengig av hvilke oppgaver elevene skal løse, kan de danne et nettverk med ulik kompetanse for å løse oppgaven.

I Smart læring får vi lære å bruke ulike digitale ressurser som er sosiale. Vi lager notater, samskriver, bruker twitter, facebook og blogger. Vi publiserer og gir hverandre kommentarer. Vi skriver sammen og gir hverandre kommentarer på hvordan vi har jobbet. Vi deler refleksjoner om Smart læring. Vi kan delta på Hangouts i samtid eller se dem i ettertid. Vi har FB-grupper hvor jeg kan få hjelp til når jeg står fast. Nettverket er der og hjelper når jeg trenger det og jeg hjelper andre når det er noe jeg kan bidra med. 

Vi lærer og opplever hvordan teknologi kan knytte mennesker sammen, og vi ser muligheter vi ikke kjente før vi startet på MOOCen. Vi ser hvordan våre elever kan jobbe i fremtiden, hvordan de kan jobbe synkront eller asynkront med mennesker i hele verden, hvordan de kan bidra med sin kompetanse og kulturforståelse inn i et nettverk. Metodene kan vi overføre til læring. Elevene kan jobbe på samme måte som vi gjør i MOOCen. På denne måten kan vi bidra at danges unge har funksjonelle strategier og metoder for å løse komplekse utfordringene som venter dem i fremtiden.

Vi lærer oss Smart læring til elevenes beste. 

7 kommentarer:

  1. Det er så flott å se hvordan dere jobber Kari. Alt en gjør i skolen er til syvende og sist til elevenes beste og den bevisstheten om hvordan ulike teknologier endrer samfunnet dere utvikler gjennom det arbeidet dere gjennomfører nå, vil bidra til å gjøre elvene deres bedre forberedt på den virkeligheten som kommer til å møte dem. I Google sier de at de neste ti årene vil bringe større endringer enn de foregående hundre! Da må vi begynne å arbeide som om vi lever i det digitale nettsamfunnet, og det gjør dere! Stå på!
    Hilsen fra Arne Krokan

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for at du tok deg tid til å lese bloggen. Stas å bli sett. Å være med på Smart læring gir meg som skoleleder inspirasjon til videre arbeid langt etter høsten 2016. Mye spennende å følge opp. På Årstad har vi mye nyskaping på gang. Skal blogge mer om det.

      Slett
  2. Hei Kari,
    Det du skriver er meget relevant, ikke bare for elevene, men også for lærere. Utfordringen er å utvikle denne kompetansen og den står vi midt oppe i nå.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for at du tok deg tid til å lese og kommentere innlegget. Helt klart viktig for lærerne også. Der er jo der vi må begynne. Utfordrende oppgave. Det er bare å hoppe i det.

      Slett
  3. Hei Kari!
    Det skal bli spennende å følge bloggen din!
    Mvh Christine Taule

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for at du tok deg tid til å lese og kommentere, Christine. Det kommer mer.

      Slett
  4. Hei Kari!
    Det skal bli spennende å følge bloggen din!
    Mvh Christine Taule

    SvarSlett